EVS

Az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service - EVS) célja olyan fiatalok mozgósítása, akik bizonyos ideig egy európai intézmény munkájában és ezáltal nonformális oktatásban részesülnek, mely során különböző képességeket fejlesztenek ki, melyeket készőbb hasznosítani fognak. Mindez az új Erasmus+ program keretében működik.

Ezáltal betekintést nyernek az intézmény munkájába, megismerkednek más népek kultúráival, nyelveivel, önállóak lesznek, kipróbálhatják tudásukat, képességeiket és felmérhetik, hogy mi az, amivel szeretnének továbbá foglalkozni.

 

A Csemete Óvoda is részese ennek az európai programnak. Olyan fiatalokat fogad, akik szívesen részt vesznek az óvoda mindennapjaiban és munkájában. Az itt tevékenykedő önkéntesek folyékonyan beszélik az angol nyelvet és a kisgyermekkel való napi tevékenykedésben azt használják. Ezáltal a gyermek játszva, könnyedén elsajátítja az angol nyelvet.


Az önkéntes bemutatja országát, városát, szülőföldjét és hozza a kultúráját, gyermekirodalmát, ezért a Csemetébe járó gyermekek megismerkedhetnek ezzel is. Így már korán kezdik megtanulni elfogadni és együtt élni a mássággal. Ennek köszönhetően nyitottak lesznek más népek és kultúrák iránt is.


Eddig több országból voltak önkénteseink: Ausztriából, Norvégiából, Németországból, Indiából, Svájcból,
Franciaországból, Spanyolországból, Írországból, Portugáliából, Észtországból és Észak-Írországból töltöttek egy évet óvodánkban, és tanították angol nyelvre a csemetéinket.